Asiakastarinat

TA-Yhtiöt

TA-Yhtiöt aloitti kesäkuussa biojätekokeilun yhteistyössä Jubilon kanssa. Testissä mukana olleet asukkaat pääsivät kokeilemaan uudenlaisia paperisia biojätepusseja ja niille tarkoitettuja koreja. Kokeilun tavoitteena oli lisätä kierrätettävän jätteen määrää ja tehdä kierrätyksestä asukkaille mahdollisimman helppoa. Kokemukset olivat positiivisia.

Kokeiluun valittiin alkuvaiheessa mukaan kuusi kiinteistöä ja yhteensä 260 kotitaloutta Helsingistä, Espoosta ja Keravalta.

Kahden kuukauden kokeilun jälkeen kysyimme asukkailta heidän mielipidettään testatuista biojätepusseista ja yli 80 % vastaajista oli tyytyväisiä paperisiin biojätepusseihin. Ennen kokeilujaksoa noin 76 % vastaajista kierrätti biojätteensä ja kokeilun aikana jopa 93 % vastaajista kertoi kierrättäneensä biojätteet.

Anu Vähäkallio, TA-Yhtiöt

Uusia kiinteistöjä mukaan kokeiluun

Noin 84 % vastaajista haluaisi jatkaa kokeilua. Alkuvaiheessa mukana olleille kotitalouksille jaettiin biojätepusseja noin vuoden tarpeisiin ja toiveena onkin, että pussien käyttöä jatketaan. Kokeilua päätettiin myös laajentaa ja aloitamme kokeilun nyt 15 uudessa talossa, jotka sijaitsevat Helsingissä, Lahdessa ja Turussa.

Anu Vähäkallio, TA-Yhtiöt

Pussit ja korit toimitetaan suoraan kokeiluun valittuihin asuntoihin eikä asukkaan tarvitse itse ostaa biojätepusseja tai hakea niitä mistään. Osa kokeiluun valituista taloista on vielä rakenteilla ja ne valmistuvat tämän vuoden puolella. Näihin huoneistoihin biojätepussit ja korit viedään valmiiksi odottamaan uusia asukkaita.

Biojätteestä biokaasua ja biolannoitetta

Biojätteen lajittelu on helppo ympäristöteko, joka ei vaadi suuria ponnisteluja. Biojäte on arvokasta raaka-ainetta, joka voidaan muuttaa energiaksi — biokaasuksi.

Biokaasua tuotetaan maaduttamalla orgaaniset jätteet hapettomassa ympäristössä. Biokaasua voidaan käyttää fossiilisten polttoaineiden vaihtoehtona ajoneuvoissa tai sähkön- ja lämmöntuotannossa. Se toimii myös mainiosti energianlähteenä teollisuudessa.

Biokaasun tuotanto johtaa kasvihuonepäästöjen vähenemiseen, sillä biokaasusta ei koidu ylimääräisiä hiilidioksidipäästöjä ilmakehään.

Biokaasuprosessin sivutuotteena syntyy biolannoitetta. Biolannoitteella on korkea ravintoarvo ja siinä on paljon viljojemme tarvitsemia aineita, kuten fosforia ja typpeä.

Ta-yhtiöt kierrätys

Ympäristön kannalta on parempi käyttää kotimaisia biolannoitteita, joiden valmistuksessa biojätteen sisältämä fosfori käytetään uudelleen, kuin ulkomailta tuotavaa kivennäislannoitetta.

Yhdellä biojätepussilla saa biokaasua neljän kilometrin ajoa varten tai biolannoitetta niin paljon, että sen sisältämällä fosforilla voidaan tuottaa kauraa 11 puuroannokseen.

Asiakastarinat
Copyright © 2024 Jubilo Oy