Hengittävä järjestelmä

Hengittävä järjestelmä hajottaa biojätteen aerobisesti eli jäte kuivuu mädäntymisen sijaan. Menetelmä vähentää pahoja hajuja ja esimerkiksi kärpäsiä.

Hengittävä järjestelmä perustuu ilmanvaihtoon. Se edesauttaa nesteen haihtumista jätteestä, mikä vähentää pahasta hajusta ja kärpäsistä syntyviä ongelmia. Jäte on myös kevyempää kuljettaa, eikä se jäädy kiinni ulkona olevaan jäteastiaan. Jäte kuljetetaan biokaasulaitokseen. Kun ilmanvaihto toimii koko ketjussa, tulos on paras mahdollinen.

Paperisäkin käyttö ilmavassa roska-astiassa pitää astian puhtaana ja raikkaana. Paperisäkillä on erityinen kyky varastoida biojätteen kosteutta ja haihduttaa sitä pois. Vettähylkivästä märkälujapaperista valmistettu pussi sopii hengittävään järjestelmään, sillä se päästää lävitseen vesihöyryä muttei vesipisaroita. Pussilla on eurooppalaisen standardin EN 13432:n mukainen hyväksyntä.

Paperipussi on hiilineutraali

Hiilineutraali paperipussi on ympäristöteko muunlaisiin pusseihin verrattuna. Muovipussit tuottavat hiilidioksidia, biomuovipussit puolestaan aiheuttavat happamoitumista ja rehevöitymistä. Paperipussi sopii hyvin lajitteluun ja se pystyy keräämään eniten jätettä.

Käytä aina ilmavaa 8L biojäteastiaa, sillä suljetussa astiassa pussi ei saa tarvitsemaansa ilmaa ja vuotoriski on mahdollinen.

Hengittävä järjestelmä
  • Vaihda pussi 2-3 päivän jälkeen, vaikkei se olisikaan täynnä.
  • Sulje pussi huolellisesti käärimällä tai taittamalla sen yläosa kiinni.

Roska-astiat

Pussit laitetaan roska-astioihin, jotka tyhjennetään tietyin väliajoin.

Optimaalisessa tilanteessa käytetään roska-astioita, jotka ovat ilmastoidut sivuilta ja päältä. Säkkiä kannatteleva kohotettu ritiläpohja helpottaa ilmanvaihtoa ja antaa hyviä tuloksia.

Roska-astiat

Miksi?

Yhä useammat kunnat valitsevat paperipussit ja hengittävän järjestelmän biojätteen keräykseen.

  • Hengittävä järjestelmä kerää eniten biojätettä, ilmastaa biojätteen ja toimii biokaasulaitoksissa.
  • Lisäksi paperi tuotetaan uusiutuvasta raaka-aineesta ja se auttaa vähentämään hiilidioksidipäästöjä.

BiopussisettiHengittävä järjestelmä

Hengittävä järjestelmä perustuu ilmastointiin ja se kuivattaa jätteen mätänemisen sijaan. Menetelmä päästää veden haihtumaan jätteestä, mikä tarkoittaa, että paha haju vähenee ja jätteestä tulee kevyempää. Tässä menetelmässä paperipussi on valmistettu erityisestä vettähylkivästä WR-paperista. Se on ainoa ympäristön kannalta asianmukainen vaihtoehto, koska sillä on ainutlaatuinen kyky päästää läpi kosteutta ja haihduttaa sitä pois.

 

PaperipussiPaperipussi

WR-paperista valmistettu paperipussi on tärkein osa hyvin toimivaa hengittävää järjestelmää. Pussin paperi on valmistettu uusiutuvista luonnonvaroista, nimittäin pohjoisen havumetsän puhtaista ja koskemattomista kuiduista. Erityislaatuinen WR-paperi päästää lävitseen vesimolekyylejä muttei vesipisaroita, mikä tekee pussista vedenpitävän. Pussi on kokonaisuudessaan maatuva ja sillä on eurooppalaisen standardin EN 13432:n mukainen hyväksyntä. Pussin saumojen minimoimiseksi pussi on litteä.

 

TelineTeline

Hengittävän järjestelmän toimimiseksi on välttämätöntä, että paperipussi on asetettu ilmavaan telineeseen. Sen pohjassa on liuskat, joiden päällä pussi seisoo ja suuret avoimet pinnat sivuilla varmistavat parhaan ilmanvaihdon. Paperipusseja ei saa asettaa suljettuun astiaan koska pussi ei voi kuivua siinä tapauksessa. Astia on valmistettu kierrätetystä polypropeenista.

 

SulkeminenSulkeminen

Paperipussi on helppo sulkea. Biojätettä täytetään sisäpuolella olevaan enimmäistasomerkintään saakka, minkä jälkeen pussin yläosa rullataan. Telineessä pussi hengittää suljettunakin. Sulkeminen pitää myös kärpäset ja muut tuholaiset loitolla sisällöstä.

 

WR-paperiWR-paperi

WR-paperi on valmistettu uusista kuiduista, jotta pussi kestää paremmin ja on puhdas. Kuidut ovat pitkiä ja vahvoja, joten pussi kestää paremmin kuormitusta. Puhtaat ja uudet kuidut takavaat sen, että myös lopputuote on puhdas. Kuidut tulevat pohjoismaisista havumetsistä. Raaka-aineena käytetään esimerkiksi puunlatvoja ja muita osia, joita ei käytetä sahateollisuudessa. Paperi on hyvin venyvää ja kestävää. Lisäksi sillä on alhainen Gurley-luku, minkä vuoksi se läpäisee hyvin ilmaa.

 

Kohokuvioitu pintaKohokuvioitu pinta

Paperin pinta on kohokuvioitu, joten pussin pinta-ala on suurempi neliösenttimetriä kohti. Lisäksi pussilla ei ole samanlaista kosketuspintaa roska-astian seinämiin kuin täysin sileällä pussilla. Kohokuvioidun pinnan vuoksi pussi saa myös hyvin ilmaa, minkä vuoksi biojätteestä tulee kuivaa ja kevyttä. Ongelmat, kuten biojätteen jäätyminen kiinni roska-astiaan tai paha haju, vähenevät huomattavasti. Roska-astiaan voi myös laittaa märkälujasta paperista valmistetun sisäsäkin. Tämä paperisäkki pitää roska-astian puhtaana ja raikkaana. Lisäksi paperisäkki imee itseensä mahdollisia nesteitä ja haihduttaa ne pois. Jos nesteitä päätyy biojäteautoon, säkki voi imeä ne itseensä, mikä tekee biojätteestä helpommin käsiteltävää.

 

TuloksetTulokset

Pussia parannellaan ja hiotaan jatkuvasti. Tämä puolestaan takaa sen, että pussin käyttö on sujuvaa ja antaa hyviä ympäristötuloksia. Pussimme, jolla on standardin EN 13432 mukainen hyväksyntä, tuo biojätteeseen korkean laadun. Se puolestaan vähentää hiilidioksidipäästöjä ja parantaa kiertokulkua. Yksi paperipussin suurista hyödyistä on se, ettei sitä tarvitse erottaa biojätteestä ennen kuin se menee biokaasulaitokseen. Tällä tavoin prosessissa ei häviä yhtään biojätettä. Paperipussiin saadaan kerättyä suurin määrä biojätettä muihin keräysmenetelmiin verrattuna.

Copyright © 2024 Jubilo Oy